Daslook Costerustuin Daslook Costerustuin Daslook Costerustuin

Daslook Allium ursinum

Bolgewas

Bloeitijd: april

Alle onderdelen van Daslook ruiken naar knoflook. Erg geschikt om er je salade, pesto of kruidenboter mee te op te leuken. Let wel op dat je niet per ongeluk het blad van het Lelietje van Dalen plukt, want dat blad is giftig. Het verschil? Ruikt het niet naar knoflook, dan niet gebruiken.

Naamgeving: Daslook wil zeggen: knoflook voor Dassen. Deze plant groeit in loofbos, waar ook Dassen wonen. Dassen graven graag naar eetbare zaken en zullen een bolletje Daslook zeker niet versmaden. Allium is Latijn voor ui. Ursinum betekent ‘voor beren’. Volgens de folklore in ruigere streken in Europa, eten beren die uit winterslaap ontwaken eerst een maaltje ‘berenlook’.

Botanisch: Daslook hoort tot de Lelie orde. In deze orde zitten veel bolgewassen en ze hebben bladeren waarin de nerven parallel lopen. De bloemen bestaan uit 2 x drie bloemdekbladen, zes witte meeldraden  een driehokkig, knalgroen, bovenstandig vruchtbeginsel. Dit alles kun je bij Daslook keurig geëtaleerd zien.

In de tuin: Daslook stelt weinig eisen stelt aan de groeiplaats. In de zomer sterft de plant af en vind je alleen de torpedo vormige witte bolletjes in de grond terug. Het kan zich uitzaaien en verwilderen.  Gezien de eetbaarheid zal dat niet snel een probleem zijn.