Sint-janskruid
Sint-janskruid Hypericum perforatum
Vaste plant
Bloeitijd: juni-juli
Naam: Sint-janskruid wordt zo genoemd omdat de bloei begint rond 24 juni, de geboortedag van Sint Jan. Hypericum, je zegt: hieperíkum, is een oud-Griekse naam voor deze plant, perforatum betekent: doorboord.
Botanisch: De overvloedig aanwezige gele bloemen produceren alleen stuifmeel, maar zijn echte insectentrekkers. Als je een afgeplukt blaadje tegen het licht houdt, kun je oliehoudende klieren als kleine doorzichtige puntjes zien, daar is de soortnaam perforatum van afgeleid. Sint-janskruid werd en wordt als geneesmiddel gebruikt. Het beïnvloedt het zenuwstelsel maar kan de huid overgevoelig maken voor licht. Een soort anti-antizonnebrandmiddel, eigenlijk.
In de Costerustuin: Sint-janskruid is eigenlijk een (te) wilde plant, maar op zonnige plekjes staat het iedere zomer geweldig te bloeien. Grappig is dat de bloemknopjes als je ze fijnknijpt geen groene drab maar een soort rood sap produceren: het bloed van Sint Jan. Deze heilige, ook bekend als Johannes de Doper, werd onthoofd op verzoek van Salomé, als beloning voor haar verleidelijke danskunst.