Gaspeldoorn

Gaspeldoorn Costerustuin
Gaspeldoorn Costerustuin

Gaspeldoorn Ulex europaeus

Struik

Bloeitijd: januari-juni

Naam: Gaspe is een Middelnederlands woord voor haak, of gesp. De dorens van Gaspeldoorn werden gebruikt om kleding te sluiten. Ulex is een Latijnse naam voor een moerasplant, die door Linnaeus willekeurig werd toegekend aan dit plantengeslacht, dat uitsluitend voorkomt in droge gebieden. Europaeus = Europees.

Botanisch: Gaspeldoorn hoort bij de Peulvruchten-orde, waarbij ook Erwten en Bonen behoren. Gaspeldoornzaadjes rijpen ook in peulen, maar zijn giftig. De bloemen hebben hetzelfde bestuivingsmechanisme als Pijlbrem, zie daar. Gaspeldoorn hoort thuis op weinig voedzame grond in kustgebieden. Vorst wordt slecht verdragen. De grote tolerantie voor droogte berust op het ontbreken van (vocht verdampend) blad. De rol van blad is geheel overgenomen door de groene takken en stekels, waardoor de plant direct beschermd is tegen vraat.

In de Costerustuin: Gaspeldoorn bloeit soms al in de winter tot ver in de voorzomer. De bloemen geuren naar kokos. Toch zijn Gaspeldoorns geen echte tuinplanten, daar zijn ze te stekelig voor. Dat vorst een halve struik soms reduceert tot bruin skelet strekt ook niet tot aanbeveling.