Groot Glaskruid

Groot Glaskruid Costerustuin

Groot Glaskruid Parietaria officinalis

Vaste plant

Bloeitijd: juni-oktober

Naam: Zoals je al kunt vermoeden, bestaat er ook een Klein Glaskruid. Beide planten zijn bezet met stekelige haartjes en werden vroeger als milde ‘schuursponsjes’ gebruikt om kristallen glazen mee schoon te maken. De wetenschappelijke naam is gebaseerd op het Latijnse woord voor muur, paries, omdat deze planten gedijen in de beschutting van muren. Officinalis betekent ‘uit de werkplaats’ en duidt aan dat deze plant tot geneesmiddel werd verwerkt.

Botanisch: Groot Glaskruid behoort tot dezelfde familie als Brandnetel. Bij deze plantenfamilie staan de weinig opvallende bloemen in trosjes in de bladoksels. Als de meeldraden rijp zijn, springen ze met kracht open en verspreiden dan een wolkje stuifmeel, dat door de wind verder wordt verspreid.

In de tuin: Groot Glaskruid is een weinig opvallende vaste plant. Door de vele haartjes ogen de bladeren eerder grijzig dan groen. Een droge maar voedselrijke plek in de schaduw volstaat. Thee, gezet van het blad, zou goed zijn voor blaasontsteking. Omdat het stuifmeel een sterke allergene factor bevat en vaak over de hele plant verspreid zit, wordt het zelf maken van deze thee ontraden.