Grote Brandnetel

Grote Brandnetel, Urtica dioica

Vaste plant

Bloeitijd: juni – herfst

Naam: De Grote Brandnetel kan tot 1,5 m hoog worden. Er is vanzelfsprekend ook een Kleine Brandnetel, die wordt maximaal 50 cm hoog. De Brandnetel is waarschijnlijk één van de weinige planten die iedereen herkent. Maria Montessori had namelijk gelijk: iets ervaren = iets leren. Ook de Romeinen brandden hun vingers al; Urtica was hun naam voor Brandnetel, urere is branden. Dioica staat voor tweehuizig en betekent dat voor
nakomelingen mannelijke en vrouwelijke planten nodig zijn.

Botanisch: De Grote Brandnetel is een windbestuiver. De brandharen hebben een glasachtige punt. De punt dringt in de huid door en breekt af, waarna het zure plantensap heftige jeuk veroorzaakt. Het stuifmeel en de stempels zitten op verschillende planten. De bloei zit op korte zijtakjes, die hangen bij de vrouwelijke vorm. De helmhokjes met stuifmeel springen op zonnige dagen plotseling open, zodat er wolkjes stuifmeel te zien zijn.

In de tuin: De Grote Brandnetel kan bijna overal groeien, de geelwitte wortels woekeren. Geen plant voor in de ‘gewone’ tuin. Grote brandnetel is een waardplant voor allerlei rupsen van vlinders, die hun eieren op deze plantensoort afzetten.