Spinkruid

Spinkruid
Spinkruid
Spinkruid knol

Spinkruid, Commelina coelestis

Knolgewas

Bloeitijd: juni-september

Naam: De intrigerende naam Spinkruid wordt direct duidelijk als je de knol ziet. De wetenschappelijke geslachtsnaam is een eerbewijs van Linnaeus aan de familie Commelin. Jan Commelin was één van de grondleggers van de Hortus in Amsterdam. Caspar Commelin, zijn neef, nam later het beheer van de Hortus van hem over en publiceerde veel botanische studies. De bloemen zijn hemelsblauw, coelestis = hemels.

Botanisch: De bloem heeft drie kroonbladeren met daarin zes meeldraden. De bovenste drie meeldraden dragen kruisvormige gele helmknoppen. Deze helmknoppen leveren geen stuifmeel en zijn slechts een lokmiddel voor insecten. Daaronder hangt een geel druipsnorretje, dat is de stempel. De lange onderste meeldraden zijn blauwpaars, met blauwpaarse helmhokken waar je vaak iets van geel stuifmeel kunt zien uitpiepen. Klaar om de buikjes van bezoekende insecten te bepoederen.

In de tuin: Spinkruid is niet winterhard. We behandelen de plant als een Dahlia: in de herfst graven we de knollen op en laten ze vorstvrij overwinteren.