Ierse taxus

Ierse Taxus Taxus baccata ‘Fastigiata’
Ierse Taxus Taxus baccata ‘Fastigiata’
Ierse Taxus Taxus baccata ‘Fastigiata’

Ierse Taxus Taxus baccata ‘Fastigiata’

Zuilvormige, wintergroene conifeer

Bloeitijd februari – maart

Het loof van Taxus is donkergroen en giftig en Taxus wordt vaak aangeplant op begraafplaatsen. De toverstaf van Lord Voldemort, de snoodaard uit de Harry Potter boeken, is gemaakt van taxus.

Naamgeving: Dit is een zuilvorm van de gewone Taxus baccata. Deze zuilvorm werd rond 1790 in Ierland gevonden. Taxus is de naam die sinds de oudheid aan deze conifeer wordt gegeven. Baccata betekent: met besjes. Fastigiata van het Latijnse fastigium, boveneinde, top. Alle takken reiken ongeveer even hoog.

Botanisch: De Taxus behoort tot de Taxusfamilie, en valt onder de orde van Coniferales, de naaktzadige kegeldragers. De ‘bessen’ van Taxus zijn een soort sappige kegeltjes waar het zaad uitpiept. Taxus baccata is tweehuizig; er bestaan mannelijke ‘stuifmeelbomen’ en vrouwelijke bomen die de besjes produceren. Deze Ierse taxus is een vrouwelijke kloon. De bestuiving gebeurt door de wind.

In de tuin: Taxus verdraagt schaduw en ‘Fastigiata’ heeft een elegante vorm. De fraaie rode besjes rijpen gedurende lange tijd af, en worden gretig door vogels gegeten. De spijsvertering van vogels is snel, voordat de zaadhuid is aangetast en er gifstoffen vrijkomen, wordt het zaad alweer uitgepoept. De menselijke spijsvertering is grondiger, en het proeven van de besjes wordt dan ook met klem afgeraden.