Sneeuwklokjesboom

Sneeuwklokjesboom Costerustuin
Sneeuwklokjesboom Costerustuin
Sneeuwklokjesboom Costerustuin

Sneeuwklokjesboom Halesia carolina

Loofboom

Bloeitijd: april

Naam: De Nederlandse naam van deze boom spreekt voor zich: in de bloeitijd is de hele boom bezet met klokjesachtige witte bloemen. Het geslacht Halesia is genoemd naar Stephen Hales, een natuuronderzoeker uit de 18e eeuw. Carolina verwijst naar de oorspronkelijke groeiplaats van deze boom, n.l. South Carolina in de VS.

Botanisch: Deze boom is één van de weinige niet tropische vertegenwoordigers van de Ebbenhout-orde, houtige gewassen met verspreide, enkelvoudige bladeren. De meeldraden zitten in bundels van 8-16 stuks en de bloembladeren zijn vergroeid tot een bloemkroon.

In de Costerustuin: De bloei van deze boom is ieder jaar overvloedig en er worden volop vruchten gevormd. Desondanks vinden we nooit zaailingen terug. Misschien vindt er toch onvoldoende kruisbestuiving met een nabije Sneeuwklokjesboom plaats. De bloei duurt maar kort, daarna zijn echter de eigenaardig gevormde zaaddozen te zien: als groene oorbellen, met gevleugelde randen. De jonge vruchten zijn eetbaar en smaken naar komkommer.