Grote maagdenpalm

Grote maagdenpalm Costerustuin
Grote maagdenpalm Costerustuin
Grote maagdenpalm Costerustuin

Grote maagdenpalm Vinca major.

Vaste plant

Bloeitijd: april – mei

Naamgeving: Als er een Grote is… En ja hoor: er is ook een Kleine maagdenpalm, in alle onderdelen iets kleiner. De lange stengels van Maagdenpalm werden gebruikt om kransen voor bruiden te maken, in een tijd dat bruiden verondersteld werden maagd te zijn. Palm is sinds Bijbelse tijden (Palmzondag!) een term voor groen plantenmateriaal dat gebruikt wordt bij feesten, om iemand lof toe te zwaaien. Vinca is de Klassieke naam voor de plant. Major is de vergrotende trap van magnus, groot. Het betekent: de grotere, van de twee.

Botanisch: De diverse soorten Maagdenpalm hebben bijzondere bloemen. Als je het hart van de bloem bekijkt, lijkt dit afgesloten te zijn. De afsluiting wordt gevormd door een rand van helmhokjes, vergroeid met de kroon, met in het midden een pluimpje, gevormd door de top van de stijl. De stempel is schijfvormig en ligt onder het pluimpje, dat heel handig het eigen stuifmeel opvangt en zo zelfbestuiving voorkomt.

In de tuin: In dit perk groeien Kleine en Grote maagdenpalm. Er staan ook nog variƫteiten, o.a. Vinca major var. Oxylobata, met grote bloemen met spitse kroonblaadjes (foto onder). Alle soorten woekeren en zijn buiten de bloeitijd lastig te onderscheiden.

Grote maagdenpalm var. Costerustuin