Eénbloemig Parelgras

Eénbloemig Parelgras Costerustuin
Eénbloemig Parelgras Costerustuin

Eénbloemig Parelgras Melica uniflora

Vaste plant

Bloeitijd: mei-juni

Naam: Grassen bloeien in aartjes, deze grassoort heeft in elk aartje slechts één bloem. Het aartje is licht van kleur en enigszins rond, vandaar de verwijzing naar een parel. Melica is een plantennaam uit de Oudheid, uniflora betekent: met één bloem.

Botanisch: Grassen zijn een redelijk recent ontstane orde van planten, als je het op evolutionaire schaal bekijkt. Het zijn erg efficiënte groeiers, die ontkiemen met slechts één kiemblad en geen energie steken in fraaie bloemen maar vertrouwen op windbestuiving. Het groeipunt van gras ligt heel dicht op of onder het grondoppervlak, dat zorgt ervoor dat gras tegen een stootje kan. Weinig planten zouden begraasd kunnen worden zoals in een weiland gewoon is. De zaden bevatten een flinke voorraad voedsel voor de kiemplant, waar wij mensen graag van mee-eten. Rijst, tarwe en mais zijn ook grassoorten.

In de tuin: Grassen zijn zo efficiënt, dat zonder ons tuinierswerk al snel de hele tuin overwoekerd zou zijn. Gelukkig is Eénbloemig Parelgras een elegante grassoort die zich beperkt uitzaait, en ook de kruipende wortelstokken gedragen zich keurig.