Walnoot

Walnoot Costerustuin
Walnoot Costerustuin
Walnoot Costerustuin

Walnoot Juglans regia

Loofboom

Bloeitijd april-mei
Vruchten in september-oktober

Naam: Walnotenbomen zijn in Nederland ingevoerd door de Romeinen. ‘Wal’, betekent niet-Germaans, denk ook aan Wallonië, een Gallisch-Romeinse provincie. Juglans regia kun je vertalen met: noot van de vorstelijke Jupiter.

Botanisch: Walnoten horen tot de Katjesbomen. De bloei bestaat uit mannelijke stuifmeelkatjes en vrouwelijke vruchtbeginsels met een kuifje van stempels. Bestuiving geschiedt door de wind. Omdat bladeren die windbestuiving in de weg zouden zitten, bloeien Walnoten vroeg in het jaar. Vlak voor de boom vol in het blad zit, kun je de grijsgele katjes aan het einde van de takken zien bengelen. De vrouwelijke bloemen zijn te klein om vanaf de grond te kunnen zien. Het blad ruikt bij kneuzing heerlijk aromatisch. Bij oude boerderijen werden Walnoten op het erf geplant, omdat vliegen en muggen een hekel aan deze geur hebben.

In de tuin: een Walnoot werpt geen zware schaduw, maar onttrekt veel voedingsstoffen en water aan de bodem. Geen ideale tuinboom, maar gelukkig staat hij in de Costerustuin op een hoekje van het perceel.

Walnoot Costerustuin