Oosterse Papaver

Oosterse Papaver Costerustuin
Oosterse Papaver Costerustuin
Oosterse Papaver Costerustuin

Oosterse Papaver Papaver orientale

Vaste plant

Bloeitijd: mei-juni

Naam: De Nederlandse naam is een vertaling van de wetenschappelijke naam. Papaver is de klassieke benaming voor dit plantengeslacht.

Botanisch: Deze Oosterse Papaver is afkomstig uit Centraal Azië. De van nature in West-Europa voorkomende Klaprozen, Papaver rhoeas e.a., zijn allemaal eenjarige planten. Papavers produceren geen nectar, maar lokken insecten met het zwartige stuifmeel uit de vele meeldraden. Als je een bij of hommel in een Papaverbloem verwoed hoort zoemen, is het insect dan ook bezig om door trilling zoveel mogelijk stuifmeel los te maken. Je kunt het verzamelde stuifmeel in klompjes aan de achterpoten zien zitten. Nectar bevat veel koolhydraten en is als het ware de ‘koffie met suiker’ waar een insect op vliegt. Stuifmeel levert eiwit en vitaminen: de havermoutpap, zeg maar.

In de Costerustuin: In april komen de harige bladrozetten uit de grond, in mei-juni bloeien ze en voordat het volop zomer is, zijn de planten weer verdwenen. Zo overleven Oosterse Papavers de zomerdroogte in Centraal-Azië.