Stinkende Gouwe
Stinkende Gouwe Chelidonium majus ‘Floro Pleno’
Vaste plant
Bloeitijd: april-juni
Naam: Stinkende? Dat valt wel mee. Als je een blad kneust, kun je het zelf ruiken. Dan zie je direct ook waarom deze plant Gouwe heet: het melksap is goudgeel. Chelidonium komt van de klassiek Griekse benaming en betekent: Zwaluwkruid. De plant bloeit (althans in Griekenland) als de zwaluwen arriveren. Majus = de grotere. Speenkruid werd het ‘kleinere’ Zwaluwkruid genoemd. Floro pleno betekent: gevuld bloemig.
Botanisch: Stinkende Gouwe hoort bij de Klaprozen-orde. Planten in deze orde hebben vaak melkachtig sap, zoals Stinkende Gouwe laat zien. In de Costerustuin groeit de variant: ‘Floro Pleno’, met gevulde bloemen. Die ontstaan omdat meeldraden en soms de stijlen uitgroeien tot gekleurde kroonblaadjes. Gevulde bloemen zijn vaak onvruchtbaar en bij gebrek aan nectar of stuifmeel niet interessant voor insecten. De bloemen van deze Stinkende Gouwe zijn niet helemaal gevuld en worden wel bestoven. De groene zaadpeulen verkleuren naar geel en springen open als ze rijp zijn. De zwarte zaadjes hebben een wit aanhangsel, het mierenbroodje. Mieren verslepen de zaden en eten onderweg hun broodje: zo zaait de plant zich uit.
In de Costerustuin: Een droogtebestendige, makkelijke plant met een lang bloeiseizoen. Een afgeplukte bladsteel is de ideale natuur-viltstift.