Kalmoes

Kalmoes Costerustuin
Kalmoes Costerustuin

Kalmoes Acorus calamus

Vaste plant

Bloeitijd juni-augustus

Naam: Nederlandse naam is afgeleid van de wetenschappelijke naam. Acorus is de klassieke Griekse naam voor deze plant. Calamus betekent: riet-achtig.

Botanisch: Deze plant hoort bij de Kolfbloemen-orde, waar ook de Gevlekte Aronskelk bij hoort. Als je de bladeren goed bekijkt, zie je her en der een klein groengeel bloeiend aartje, de kolf, uit het blad steken. De bloeistengel lijkt bij deze plant op een gewoon blad. Op dat groengele aartje staan de piepkleine bloempjes. De Kalmoesplanten in West-Europa vermenigvuldigen zich uitsluitend via de wortelstok, de bloempjes zijn onvruchtbaar.

In de tuin: Kalmoes is afkomstig uit Aziƫ, en heeft zijn wereldwijde verspreiding te danken aan het medicinale en culinaire gebruik van de aromatische bladeren en wortelstokken. De Friese borrel Berenburg wordt o.a. op smaak gebracht met Kalmoes. Hoewel Kalmoes liefst groeit in natte grond, kun je Kalmoes in de Costerustuin vinden in het Medicinale perk. Als je een blad kneust, kun je van de heerlijke, mandarijnachtige geur genieten.