Bostulp

Bostulp Costerustuin
Bostulp Costerustuin
Bostulp Costerustuin

Bostulp Tulipa sylvestris

Bolgewas

Bloeitijd: april

De Bostulp is een stinzenplant: lang geleden ingevoerd en als tuinplant gebruikt op sjieke buitenplaatsen (stinzen).

Naam: Bostulp heet in het Latijn letterlijk: Tulp van het bos. Tulipa is afgeleid van het Turkse woord: tulbend=tulband, naar de vorm van de bloemknop.

Botanisch: De Bostulp behoort bij Lelie-orde. Deze familie bestaat uit bolgewassen, waarvan de nerven in het blad parallel lopen. De bloemen bestaan uit 2 x drie bloemdekbladen, zes meeldraden en een driehoekig, bovenstandig vruchtbeginsel. Dit alles kun je bij de Bostulp zien. Heel bijzonder is dat deze tulp zichzelf kan klonen: als de bol nog te klein is om een bloem te produceren, maar al wel aan de maat, produceert het een uitloper die uitgroeit tot een nieuw bolletje. Deze voor een tulp heel bijzondere manier van voortplanten, heeft zeker bijgedragen aan zijn succes als stinzenplant.

In de tuin: De Bostulp groeit en bloeit in halfschaduw en komt ieder jaar terug. Dat kun je niet van iedere tulp zeggen. Bij tulpen kun je het vruchtbeginsel, dat driekantige geval in het midden van de bloem, rauw eten. Het smaakt lekker naar doperwtjes. Het vruchtbeginsel van alle tulpen is eetbaar, maar pas op: de tulpen van de bloemist of het tuincentrum zijn bespoten en niet voor consumptie!