Bruine daglelie

Bruine daglelie Costerustuin
Bruine daglelie bloem Costerustuin

Bruine daglelie, Hemerocallis fulva

Vaste plant

Bloeitijd: juli

Naam: Of je de oranje en donkerrode bloemkleur nou bruin moet noemen? Daglelie is wel een juiste aanduiding: iedere bloem bloeit maar één dag. Hemerocallis komt van het Oud Griekse heméra, dat ‘dag’ betekent, en kallos, ‘mooi’. Eén dag mooi. Fulva betekent geelbruin.

Botanisch: De Bruine daglelie is geen ‘echte’ lelie, want de wortelstokken vormen geen bol zoals bij echte lelies. Zaden worden zelden gevormd. Nu is het ook een kritisch bloemetje: de stempel is alleen vruchtbaar gedurende een half uur voordat de bloem opengaat, de stempel steekt dan uit de nog gesloten bloemknop. Leuk om eens op te letten als je vroeg op de tuin bent.

Culinair: In Zuidoost-Azië, waar deze plant vandaan komt, worden zowel de bloemen, de knoppen als de jonge bladeren gegeten. De bloembladeren vormen een knapperige en smakelijke toevoeging aan een salade.

In de tuin: Een plant die weinig onderhoud nodig heeft. De totale bloeiperiode is vier weken, iedere stengel draagt meerdere bloemknoppen die na elkaar bloeien.