Eenbes

Eenbes Costerustuin
Eenbes Costerustuin

Eenbes Paris quadrifolia

Vaste plant

Bloeitijd april-juni

Naam: Eenbes is de nuchtere Hollandse naam, en één bes is dan ook precies wat deze plant produceert. Paris is de naam van een mooie prins van Troje, uit de Klassieke Oudheid. Toen hij een gouden appel moest geven aan ‘de Schoonste’ onder de Griekse godinnen, koos hij niet voor de godin Hera, die hem rijkdom en macht beloofde, noch voor de godin Athene, die wijsheid en roem in de aanbieding had. Paris koos voor Aphrodite, de godin van de liefde. Zij beloofde hem Helena, de mooiste vrouw op aarde. Ik schat zo in dat Paris een jaar of 17, 18 was. Helaas was Helena al getrouwd, maar met behulp van Aphrodite schaakte Paris haar – en daarmee begon de Trojaanse Oorlog. Overigens ook het startschot voor Klassieke literatuur: de Ilias en Odyssee.

Quadrifolia betekent ‘met de vier blaadjes’, duidelijk.

Botanisch: de Eenbes is het buitenbeentje van de Lelie-orde. Lelieachtigen hebben zes bloemdekbladen en zes meeldraden. De bladnerven lopen parallel (zie: Bostulp, Daslook). Maar niet bij de Eenbes. De bladeren zijn bijna rond en de nerven splitsen zich. In de bloem zitten acht meeldraden, en in het paarse hart zie je vier stempels.

In de tuin: de Eenbes is ondanks de schoonheid van de individuele bloemen niet echt een tuinplant. Kieskeurig, en hij verwelkt al vrij snel na de bloei. Let op: alle plantonderdelen zijn giftig!