Sneeuwklokje

Sneeuwklokje Costerustuin
Sneeuwklokje Costerustuin

Sneeuwklokje Galanthus nivalis

Bolgewas

Bloeitijd: februari/maart

Naam: De Nederlandse naam is bondig en volledig. Galanthus = melkbloem en de soortnaam, nivalis, betekent: ‘van de sneeuw’. (Denk ook aan de witte crème Nivea.)

Botanie: Sneeuwklokjes horen bij de familie van Amaryllidaceae, allemaal bolgewassen, waartoe ook de Narcissen behoren. Dat de klokjes bij Sneeuwklokjes naar beneden wijzen, is praktisch: of het nu sneeuwt of regent, het stuifmeel ligt veilig onder een afdakje. Kenmerkend voor de Amarillisfamilie is het onderstandig vruchtbeginsel: de ‘zaadjes in aanleg’ groeien onder de eigenlijke bloem. Bij het Sneeuwklokje kun je het vruchtbeginsel goed zien, dat is het groene dopje bovenop. Bovenop een onderstandig vruchtbeginsel? Ja, want het bloemetje hangt ondersteboven. Altijd lachen met die botanici…

In de tuin: Sneeuwklokjes vermeerderen zich doordat de bolletjes kleine babybolletjes produceren, klisters, zodat sneeuwklokjes vaak in een grote pol groeien. Grappig: als je knijpt in een bloemblad, verdwijnt de witte kleur. Je houdt een vochtig, kleurloos prutje over. Je ziet een witte kleur omdat lucht tussen de cellen het licht reflecteert. Knijp je de lucht eruit, dan is de kleur ook weg. Net een handje sneeuw.