Echte Salie

Echte Salie Costerustuin
Echte Salie Costerustuin
Echte Salie Costerustuin

Echte Salie Salvia officinalis

Vaste plant

Bloeitijd: juni-juli

Naam: De plant heet Èchte Salie, want er is ook een Valse Salie: Teucrium scorodonia. De Echte heeft fraaie paarse bloemen en lekker ruikend blad, de Valse heeft fletsgele bloemen en geen geur. Salie komt van de wetenschappelijke geslachtsnaam, die weer is gebaseerd op het Latijnse salvere, dat verzachten of genezen betekent. Officinalis wijst ook op gebruik als medicijn, de officio was de (genees)kruidenwerkplaats.

Botanisch: Echte Salie hoort bij de Lipbloemigen, en heeft ook echt een onderlip en een bovenlip. In de bovenlip liggen de meeldraad en de stamper verborgen. Een bezoekend insect, op weg naar de nectarbron diep in de bloem, duwt tegen een klein hefboompje. Daardoor kantelt de meeldraad en duwt het helmhokje tegen de rug van het insect. Bij een oudere bloem steekt de gespleten stempel als een slangentong uit de bloem en likt het stuifmeel van een landend insect.

In de Costerustuin: We hebben twee variëteiten, de gewone smalbladige en de meer rondbladige ‘Berggarten’. De laatste is, met zo’n naam niet verwonderlijk, het meest betrouwbaar winterhard.