Groot Kaasjeskruid

Groot Kaasjeskruid Costerustuin
Groot Kaasjeskruid Costerustuin
Groot Kaasjeskruid Costerustuin

Groot Kaasjeskruid Malva sylvestris

Tweejarige of vaste plant

Bloei: mei-augustus

Naam: Naast Groot bestaat er ook het Klein Kaasjeskruid, Malva neglecta, in alle opzichten het kleine broertje van de Grote. De naam Kaasjeskruid is gebaseerd op de vorm van de vruchtjes. Malva is afgeleid van het Griekse malachos, zacht – de plant is rijk aan slijmstoffen. Sylvestris komt van het Latijnse silva = bos. De soortnaam: sylvestris geeft aan dat de planten in het bos en dus in het wild worden gevonden.

Botanisch: Groot Kaasjeskruid behoort tot de Malve-orde. Wat bij deze planten opvalt is het ‘zuiltje’ middenin de bloem, dat bestaat uit vergroeide meeldraden en stijlen. Eerst rijpen de meeldraden af. Als door bezoekende insecten het stuifmeel is meegenomen, worden de stempels rijp. Zo wordt voorkomen dat er zelfbestuiving plaatsvindt. De roze-paarse kroonbladeren zijn voorzien van iets dieper gekleurde lijnen, honingmerken, die insecten de weg wijzen naar het hart van de bloem.

In de Costerustuin: Groot Kaasjeskruid is makkelijk te herkennen aan de tamelijk grote, bijna ronde bladeren met een donkere vlek bij de steelaanzet. Het is een eersteklas insectentrekker.