Heemst

Heemst Costerustuin
Heemst Costerustuin
Heemst Costerustuin

Heemst Althaea officinalis

Vaste plant

Bloeitijd: juli-september

Naam: Heemst is een verbastering van Hibiscus, tegenwoordig de naam van een andere plant. Althaea komt van het Griekse althaia, genezen. Ook de soortnaam officinalis, uit de (kruiden)werkplaats, geeft aan dat de plant als geneesmiddel werd verwerkt.

Botanisch: Heemst valt onder de Malva-orde. Ook Stokrozen en Kaasjeskruid horen hierbij, allen met tamelijk grote, roze of paarse insectenbloemen. Veel bloemen zijn gericht op het ontvangen van stuifmeel van een andere plant, om zelfbestuiving, ‘inteelt’, te voorkomen. Eén van de manieren om dat te voorkomen, is het nà elkaar afrijpen van meeldraden en stempel. Bij Heemst zijn de bloemen groot genoeg om dat te zien: eerst zijn de meeldraden rijp, en strooien kwistig met het paarse stuifmeel. Dan verwelken ze en komt er een kwastje van stempels tevoorschijn, klaar om ‘vreemd’ stuifmeel van een aanvliegend insect te schuieren.

Historisch: Van de wortel van Heemst werd een hoestdrank gemaakt. De wortel, maar ook de bladeren, bevatten veel slijmstoffen. Opgelost in kokend water kunnen die stoffen niet alleen een rauwe keel verzachten, maar opgeklopt met suiker werd er ook snoepgoed van gemaakt. De originele marshmallows maak je met Heemst.