Echt Walstro

Echt Walstro Costerustuin
Echt Walstro Costerustuin

Echt Walstro Galium verum

Vaste plant

Bloeitijd: juni-herfst

Naam: Deze plant heeft de benaming ‘Echt’ verdiend omdat zij zoveel toepassingsmogelijkheden heeft. Wal is een oud woord voor wieg. De gedroogde plant werd als vulling voor matrasjes gebruikt omdat de geur vlooien verdrijft. Galium komt van gala = melk. Verum betekent waar of echt. Deze plant kan melk laten stremmen. Er zijn meer soorten Walstro, en dit is ‘de ware’ als je kaas wilt maken.

Botanisch: Wat opvalt bij de Walstro-familie is de manier waarop de blaadjes aan de stengel zitten, in een kransje. In de Meekrap-orde zitten bladeren altijd symmetrisch, vaak kruislings. Bij Walstro, Lievevrouwebedstro en verwanten vormt het blad kransjes. De bloemen hebben de vorm van een kruisje en zijn klein. Echt Walstro bloeit met gele bloemetjes en omdat ze met heel veel in een losse pluim groeien, vallen ze toch op. De bloemen geuren zoet en worden druk door insecten bezocht.

In de Costerustuin: Echt Walstro zou een leuke tuinplant zijn, als de stengels maar rechtop bleven staan – dat doen ze niet.