Vaste Lupine

Vaste Lupine Costerustuin
Vaste Lupine Costerustuin  Vaste Lupine Costerustuin
Vaste Lupine Costerustuin

Vaste Lupine Lupinus polyphyllus

Vaste plant

Bloeitijd: juni-augustus

Naam: ‘Vaste’ slaat op het feit dat deze plant ieder jaar weer opkomt. Lupine komt van een oude Latijnse plantennaam, afgeleid van lupus: wolf. Een ‘wilde’ bonensoort, i.t.t. ‘gekweekte’ bonensoorten. Polyphyllus betekent: met veel blaadjes, naar de vorm van het blad.

Botanisch: Vaste Lupine hoort bij de Peulvruchten-orde. In deze orde komen verschillende planten voor, zoals Lupine en Klaver, die hun eigen mest ‘maken’. Hun wortels creëren holle ruimtes waarin bacteriën gehuisvest worden. Deze zetten stikstof uit de lucht om in stikstofverbindingen die de plant kan opnemen. Vaste Lupine heeft een bijzondere bloem. De afgifte van stuifmeel gebeurt door een pompmechanisme. Tussen de zijvleugels van de bloem zit de kiel, met donkere punt, verstopt. De kiel blijft gesloten, maar aan het puntje zit een opening. Een insect duwt de kiel naar beneden, waardoor er een sliertje stuifmeel uit de punt wordt geperst. Met je vinger, of beter met de punt van een pen, kun je ‘insectje spelen’ en het mechanisme in werking zien.

In de Costerustuin: Vaste Lupine bloeit ieder jaar overvloedig. In de donzige peulen zitten de donkere zaadjes, die tegenwoordig als alternatief voor soja in veel voedingsmiddelen worden verwerkt.