Voorjaarslathyrus

Voorjaarslathyrus Costerustuin
Voorjaarslathyrus Costerustuin
Voorjaarslathyrus Costerustuin

Voorjaarslathyrus Lathyrus vernus

Vaste plant

Bloeitijd: april

Naam: Voorjaarslathyrus is een uitzonderlijk vroege bloeier uit de Lathyrusfamilie. Lathyrus is een klassieke plantennaam, vernus is afgeleid van ver: lente.

Botanisch: Voorjaarlathyrus hoort bij de Peulvruchten-orde, samen met bekende planten als Erwten en Lupines. De vruchten zijn peulen, waarin de zaden rijpen. De bloemen van alle Peulvruchten zien eruit als een zeilscheepje. Het bovenste kroonblad is de vlag, opzij steken twee zwaarden uit en de onderste kroonbladeren vormen een kiel, een schuitje, waarin de meeldraden en de stamper verborgen liggen. Bij Voorjaarslathyrus is de vlag helder paarsroze. De twee zwaarden zijn lichtroze van kleur en omvatten de blauwwittige kiel. In de kiel verborgen liggen de meeldraden en de stamper. Bij Voorjaarslathyrus strooien de meeldraden alle stuifmeel in de kiel, en de stamper heeft een borstelrandje dat het stuifmeel opveegt en er de buik van een bezoekend insect mee besmeurt.

In de Costerustuin: Voorjaarslathyrus bloeit altijd overvloedig. Na de bloei blijft er een keurig bosje groen staan, dat pas in de herfst afsterft.