Oosters Nieskruid

Oosters nieskruid Costerustuin 

Oosters Nieskruid Helleborus orientalis

Vaste plant

Bloei: januari-april

Naam: Oosters is een vertaling van de soortnaam orientalis, denk aan de Oriënt Express. Nieskruid verwijst naar een oud geneeskundig gebruik van de wortels van de verwante H. niger, de Kerstroos, die vermalen als niespoeder werd gebruikt. Helleborus (je zegt heleeborus) is een klassieke naam voor deze plant.

Botanisch: Als ware vertegenwoordiger van de Ranonkel-orde, gebruikt het Oosters Nieskruid zijn kelkbladen als kroonbladen. Waar kelkbladen bij andere ordes groen van kleur zijn en achter/onder de gekleurde kroonbladen zitten, zijn de kelkbladen van veel Ranonkel-achtigen gekleurd en prominent aanwezig. Bij het Oosters Nieskruid heeft dit als voordeel dat ze kunnen bloeien onder winterse omstandigheden. De kelkbladen zijn veel ‘blad-achtiger’ en robuuster dan de kroonbladen. De kroonbladen zijn er nog wel en kun je terugvinden in de bloem als kleine bekertjes, waarin de nectar wordt geproduceerd en opgeslagen.

In de tuin: Oosters Nieskruid houdt van humus en kalk, als we daarvoor zorgen is het een dankbare plant. De bloeitijd is uitzonderlijk vroeg en lang. De overvloedige nectar is een zegen voor alle insecten.