Donkere Ooievaarsbek
Donkere Ooievaarsbek Geranium phaeum
Vaste plant
Bloeitijd: mei-juni
Naam: Deze planten worden Ooievaarsbekken genoemd omdat een uitgebloeide bloem eruitziet als een vogelkop met een lange snavel. Donker = de bloemkleur. Daar is ook de soortnaam op gebaseerd: phaeum is afgeleid van phaios, Grieks voor zwartachtig. Geranium komt van geranos, kraanvogel. Tja, ook een vogel met een lange snavel.
Botanisch: De Donkere Ooievaarsbek hoort bij de Reigersbekken-orde. Bij botanie loont het altijd om je af te vragen: waarom? Waarom die snavels? Bij deze plant, net als bij Robertskruid (zie illustratie onder), groeit na bestuiving het vruchtbeginsel, in de groene kelk, uit tot vijf afzonderlijke zaadjes, elk in een soort dopje. De stijl groeit uit tot een lange donkere snavel. Ieder dopvruchtje blijft met paar lange vezels aan de snavel vastzitten. Bij droogte krimpen die vezels en zo schieten op een gegeven moment de dopvruchtjes los. Ze worden gekatapulteerd, met de snavel als stokje van de katapult. Een behoorlijk krachtig mechaniek voor zaadverspreiding.
In de Costerustuin: Donkere Ooievaarsbek is een fijne tuinplant voor droge en schaduwrijke plekken. De bloemen zijn drukbezocht door insecten.