Knopige Ooievaarsbek
Knopige Ooievaarsbek Geranium nodosum
Vaste plant
Bloeitijd: mei-augustus
Naam: Iedereen die wel eens heeft geprobeerd een Knopige Ooievaarsbek uit de grond te trekken, weet het. Het ‘knoopje’, het net onder het oppervlak gelegen groeipunt, zit muurvast. Alle Geraniums heten Ooievaarsbekken, omdat na de bloei het vruchtbeginsel uitgroeit tot iets dat lijkt op een vogelkop met lange snavel. Geranium komt van het oud Griekse geranios = kraanvogel en nodosum betekent ‘geknoopt’.
Botanisch: De lila bloemen van Knopige Ooievaarsbek beginnen te bloeien met tussen de 8-10 lichtlila meeldraden met op elke top een paars helmhokje. Als het stuifmeel uitgestrooid is, vouwt de oranjerode stijl in het midden zich uit tot een vijfpuntig sterretje, de stempel. De bloem is dus eerst mannelijk en daarna vrouwelijk; protandrie heet dat in de flora. Zo wordt voorkomen dat het ‘eigen’ stuifmeel de stempel bevrucht. Na de bloei blijft de oranjerode stijl zichtbaar. Alle rijpende Ooievaarskoppen lijken hun tong uit te steken.
In de Costerustuin: Deze Ooievaarsbek heeft zich als tuinplant voor ‘lastige hoekjes’ meer dan bewezen. Het glimmende driedelige of handvormige blad is altijd aantrekkelijk, de bloei niet heel rijk maar wel langdurig en de plant is bestand tegen droogte.