Duinroos

Duinroos Costerustuin
Duinroos Costerustuin
Duinroos Costerustuin

Duinroos Rosa pimpinellifolia

Struik

Bloeitijd: mei-juni, soms nabloei in de herfst

Naam: De Duinroos komt van nature voor in de kuststreek van Noordwest-Europa. De naam Rosa werd al in de Klassieke Oudheid voor rozenstruiken gebruikt. Pimpinellifolia betekent: met blad als van een Pimpernel. Pimpernel (Sanguisorba) is een vaste plant uit de Rozen-orde en staat verderop in dit perk.

Botanisch: De witte bloemen met veel meeldraden groeien uit tot opvallend glimmende, zwartbruine bottels. Rozenbottels zijn uitgegroeide holle bloembodems, waarbinnen de zaden tot ontwikkeling komen. Ook andere planten in deze orde produceren smakelijke vruchten: kijk bijvoorbeeld naar de Mispel. De takken van de Duinroos zijn bezet met een overvloed aan rechte stekels, de alternatieve wetenschappelijke soortnaam spinosissima (de allerstekeligste) verwijst daarnaar. Voor een plant die zich moet handhaven in een dor duinlandschap, en zonder gifstoffen, zijn de stekels de enige manier om zich hongerige grazers van het lijf te houden.

In de Costerustuin: Duinrozen maken veel wortelsopslag en banjeren als het even kan door het hele perk. Niet de makkelijkste roos om in de tuin te hebben.