Knikkend nagelkruid


Knikkend nagelkruid Costerustuin
Knikkend nagelkruid Costerustuin

Knikkend nagelkruid Geum rivale

Vaste plant

Bloeitijd: mei-september

Naam: Er bestaat een algemeen voorkomend Geel nagelkruid, Geum urbanum, waarvan je Knikkend nagelkruid makkelijk kunt onderscheiden. De bloemen van Knikkend nagelkruid hangen naar beneden. Nagelkruid dankt zijn naam aan de geur van de gekneusde wortels, die ruiken namelijk naar kruidnagel. Geum (je zegt gee-um) is de klassiek Latijnse naam voor deze plant, rivale van Latijn rivus, beek. Deze plant groeit graag op vochtige plaatsen, zoals beekoevers.

Botanisch: De iets roze-oranjeachtige bloemen worden door bijen en hommels bestoven. Na de bloei strekt de bloemstengel zich en komt de kelk rechtop te staan. De zaden hebben elk een harige stijl met een iets gekromd uiteinde, waardoor ze blijven haken aan vacht of kleren. Zo worden de zaden verspreid. Knikkend en Geel nagelkruid kunnen onderling kruisen en de tussenvorm heeft iets gelere bloemen, met kortere kroonbladeren.

In de Costerustuin: Knikkend nagelkruid is een mooie tuinplant, die houdt van iets vochtige grond. Niet altijd makkelijk te handhaven op de droge zandgrond van de Costerustuin.