Ranonkelstruik Kerria japonica ‘Pleniflora’
Struik
Bloeitijd: maart-april
Naam: De bloemen van deze struik lijken op Ranonkels, d.w.z. gevulde boterbloemen. Kerria, je zegt: kèhria, is genoemd naar William Kerr. Deze voormalige tuinman van Kew Gardens werd aangesteld als hortulanus van de hortus in Ceylon (Sri Lanka). Eenmaal daar gevestigd ondernam hij reizen door heel Oost-Azië om planten te verzamelen. De door hem in Engeland geïntroduceerde dubbelbloemige Ranonkelstruik bleek een groot succes, en het geslacht werd naar hem genoemd. De soms gebruikte naam Kerriestruik verwijst tegelijk naar de bloemkleur en naar de wetenschappelijke naam, maar de struik heeft niets met het specerijenmengsel kerrie te maken, en heeft ook geen kruidige geur. Japonica geeft aan dat de struik uit Japan komt.
Botanisch: De dubbelbloemige vorm, die ontstaat uit het vergroeien van meeldraden en stampers tot kroonbladeren, heeft insecten geen stuifmeel of nectar te bieden. Deze struik draagt dan ook geen vrucht en wordt vermeerderd door het afnemen van worteluitlopers of stekken, zodat alle dubbelbloemige Kerria’s in feite klonen zijn. Een recent opduikende schimmel, Blumerriella kerriae, doet rode plekken op het blad ontstaan, dat uiteindelijk afvalt. Een hele struik kan daaraan ten gronde gaan. De eens zo populaire en makkelijk te vermeerderen Kerria is dan ook bezig uit tuinen te verdwijnen.
In de tuin: Ook onze oude Ranonkelstruik is inmiddels afgestorven. Door een verse stek in een pot in het perk te planten, hopen we de schimmel op afstand te houden.