Gifsumak

Gifsumak Rhus radicans

Gifsumak, Costerustuin

Vaste plant

Bloeitijd: mei en juni

Naam: Rhus is afgeleid van het Griekse rheo (stromen of vloeien) of van het Griekse rhous (looistof). Ook het Griekse rous wat rood  betekent, kan hier bedoeld zijn. Radicans komt van Radix en betekent wortelend. De Nederlandse naam Gifsumak geeft aan dat deze struik giftig is. Sumak is afkomstig van het Arabische summaq dat ‘met rode verfstof’ betekent. Rhus radicans wordt ookwel Rhus toxicodendron, giftige boom genoemd.

Botanisch: De gesteelde, 3 mm lange bloemen zijn groen-wit en staan in een pluim. Deze pluim staat in een bladoksel van een nieuwe loot. De plant draagt vruchten, maar vermeerdering gaat meestal via worteluitlopers. Ook de groene of roodachtige stengels die op de grond liggen wortelen makkelijk op de verdikkingen (knopen). Deze stengels kunnen ook klimmen en een behoorlijke hoogte bereiken. De bladeren zitten op lange stelen en staan met drie bij elkaar.

In de tuin: Gifsumak is giftig bij aanraking en wordt daarom zelden aangeplant in de tuin. De plant is begin 20ste eeuw in Friesland aangeplant om de Vangdijk bij het plaatsje Hemelum te versterken. Van daaruit heeft enige verspreiding plaatsgevonden. In de Costerustuin is de plant helemaal achterin de border gezet.