Wijnruit

Wijnruit Costerustuin
Wijnruit Costerustuin

Wijnruit Ruta graveolens

Dwergstruik / vaste plant

Bloeitijd: juni-juli-augustus

Naam: Het Nederlandse -ruit is afgeleid van het Latijnse Ruta, waarmee de plant in de Klassieke Oudheid werd aangeduid. Het Wijn-gedeelte geeft aan dat deze plant ooit aan wijn werd toegevoegd, om de werking van de alcohol te versterken. Graveolens (je zegt: graveeolens) betekent sterk riekend.

Botanisch: Wijnruit valt onder de Sinaasappel-orde. De bijzonder sterke geur van deze plant wordt dan ook afgegeven door dezelfde soort olie-kliertjes die Sinaasappelbomen hun geur geven, alleen ruikt de Wijnruit voor onze neuzen minder lekker. Wijnruit heeft een eigenaardige bloeiwijze, waarbij de centrale bloem vijftallig is en alle omringende bloemen viertallig. Ook de doosvruchten zijn vier- dan wel vijfkantig. Door de Romeinen werd de plant als geneeskruid ingevoerd in West-Europa. De plant is giftig, maar werd beschouwd als ‘zuiverend’. De geur stoot katten en honden af en het plantensap is fototoxisch: in combinatie met zonlicht kan het forse huidirritatie opleveren.

In de Costerustuin: Wijnruit is een decoratieve struikachtige plant, die het vooral op zonnige, droge plaatsen uitstekend doet.