Eikvaren

Eikvaren Costerustuin
Eikvaren Costerustuin
Eikvaren Costerustuin

Eikvaren Polypodium vulgare

Vaste plant

Bloeitijd: n.v.t.

Naam: Deze varens groeien onder loofbomen, zelfs op stobben en stronken. Ze geven de voorkeur aan zure grond, en gedijen in Eikenbossen. Polypodium betekent ‘met de vele voetjes’ en verwijst naar de wortelstok. Vulgare is ‘gewoon’, vulgair.

Botanisch: Varens bloeien niet, maar vermenigvuldigen zich door middel van sporen. Deze varen uit het geslacht Eikvarens is te herkennen aan de gave, niet ingesneden rand van de bladslippen. De bladeren ontspruiten aan een wortelstok met veel uitlopers. Aan de onderzijde van het blad zijn de ronde sporendoosjes heel kenmerkend. Omdat Eikvaren in loofbossen groeit, blijft het blad groen gedurende de winter, zodat er optimaal van ieder beetje zonlicht kan worden geprofiteerd. Als het bladerdak van de bomen zich sluit, wordt het meeste zonlicht weggevangen.

In de tuin: Ons varenperk ligt, nadat enkele bomen van ouderdom zijn gestorven, tamelijk in de zon. Niet optimaal voor de meeste varens, maar de Eikvaren lijkt juist van dat extra zonlicht te profiteren.