Wit vetkruid

Wit vetkruid Costerustuin
Wit vetkruid, Costerustuin
Wit vetkruid, Costerustuin

Wit vetkruid Sedum album

Vaste plant

Bloei: juni-juli

Naam: Vetkruid wordt zo genoemd omdat de glanzende, rolronde blaadjes ‘dik’ lijken. Ze bestaan uit weefsel dat vocht kan opslaan, een soort sponsjes. Sedum van het Latijn: sedere, zitten, de plant blijft klein. Album betekent wit; deze plant bloeit wit.

Botanisch: Dit lid van de Vetkruidenfamilie heeft alle karakteristieken van de soort: hoewel de wortels niet diep in de bodem zitten, kan de plant goed tegen droogte. Het chemische proces waarbij planten zuurstof en suiker maken uit CO2 en zonlicht, de fotosynthese, is bij Vetkruiden nóg vernuftiger ingericht. Bij warm en droog weer sluiten alle planten hun huidmondjes, zodat er geen water kan verdampen. Maar zo kan er ook geen CO2 worden opgenomen, dus de fotosynthese ligt stil. Vetkruiden slaan de zonne-energie chemisch op en kunnen ’s nachts, met open huidmondjes, alsnog aan fotosynthese beginnen.

In de tuin: Wit vetkruid wordt veel gebruikt op ‘groene daken’ omdat het goed bestand is tegen hitte en droogte. De bloemen leveren veel nectar.