Gewone Kattenstaart

Gewone Kattenstaart Costerustuin
Gewone Kattenstaart Costerustuin
Gewone Kattenstaart Costerustuin

Gewone Kattenstaart Lythrum salicaria

Vaste plant

Bloeitijd: juli-september

Naam: Dit is de meest voorkomende Kattenstaart en iedereen die de plant ziet, zal de overeenkomst tussen een bloeistengel en de opgeheven staart van een nieuwsgierige kat herkennen. Lythrum verwijst naar de herfstkleur van het blad, van het Griekse luthron: geronnen bloed. Salicaria betekent: met blad als van een Wilgenboom.

Botanisch: Nadat Darwin zijn geruchtmakende evolutietheorie had beschreven in De oorsprong der soorten, deed hij veel, minder controversioneel onderzoek naar planten. Hij ontdekte dat het geslacht Lythrum drie verschillende bloemvormen heeft: kortstijlig, langstijlig en middelstijlig. Evenzo zijn er drie lengtes meeldraden. De bestoven bloemen maken de beste (dat wil zeggen: de zwaarste) zaden met veel reservevoedsel voor de kiemplant, als de bestuiving legitiem is. Legitiem? Daarmee bedoelen we dat stuifmeel van de korte meeldraad de korte stijl bereikt, et cetera. Zie illustratie.

Gewone Kattenstaart Costerustuin

In de Costerustuin: Als je de bloemen van de Grote Kattenstaart in de tuin nauwkeurig wilt bekijken, is het handig om te weten dat de lange meeldraden groene helmknoppen hebben en de middelste en de kortste meeldraden gele helmknoppen. De stijl is te herkennen aan het groene bolletje, het vruchtbeginsel, onderaan.