Groot Heksenkruid
Groot Heksenkruid Circaea lutetiana
Vaste plant
Bloeitijd: juni-september
Naam: Naast Groot bestond ooit Klein Heksenkruid, een plant die inmiddels als ondersoort van Alpen Heksenkruid wordt beschouwd. De naam Heksenkruid is waarschijnlijk gebaseerd op het veelvuldig gebruik als geneesmiddel. Circaea is afgeleid van Circe, de heks/tovenares die Odysseus en zijn bemanning gevangen hield. Je zegt: sirseeja. Lutetiana komt van de Romeinse naam voor Parijs, Lutetia, een stad die ook wel werd beschouwd als de Heksenstad.
Botanisch: Groot Heksenkruid behoort tot de Teunisbloem-orde, waarvan veel soorten een duidelijk, onderstandig vruchtbeginsel hebben. Bij Groot Heksenkruid is dat het kleine, harige bolletje onder de bloem (tweede foto bij de pijltjes), dat zich later ontwikkelt tot een vruchtje met weerhaakjes. Die haken makkelijk in vacht of kleren en worden zo verspreid. Het gebruik als geneeskruid berust op de aanwezigheid van veel tannine, dat weefsel doet samentrekken en effectief is bij dysenterie en bloedingen.
In de Costerustuin: Groot Heksenkruid gedraagt zich in de Costerustuin als een onkruid. Wel een lieflijk bloeiend onkruid, dat veel zweefvliegen lokt.