Teunisbloem

Teunisbloem Costerustuin
Teunisbloem Costerustuin

Teunisbloem Oenothera fruticosa

Vaste plant

Bloeitijd: juni-juli

Naam: Teunis is afgeleid van “Fleur de Tunis”, bloem uit Tunis, in Noord-Afrika. Veronderstellingen dat Teunisbloem verwijst naar St. Antonius uit Padua, op basis van zijn naamdag, 13 juni, berusten op een misverstand. Voor de klimaatopwarming bloeiden Teunisbloemen nooit in juni. Oenothera (je zegt: eunoteera) betekent: naar wijn geurend, en verwijst naar een oude fabel dat je ezels kunt vangen met naar wijn geurende planten. Fruticosa: heesterachtige kleine plant.

Botanisch: Teunisbloemen zijn afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika, en niet uit Tunis. Wel zijn Teunisbloemen via Noord-Afrika in West-Europa ingevoerd. Een kenmerk van de Teunisbloem-orde is het onderstandig vruchtbeginsel. Onder de bloemen van de Teunisbloem zie je eerst een stukje kelkbuis en daarna een ovale verdikking: dat is het vruchtbeginsel. Deze Teunisbloemen, met de opvallende rode knoppen, zijn vaste planten.

In de Costerustuin: Deze laagblijvende vaste planten zijn een leuke aanvulling op de meer bekende tweejarige hoge Teunisbloemen, die je overal in het Gooi kunt tegenkomen.