Chinese Boksdoorn

Chinese Boksdoorn Costerustuin
Chinese Boksdoorn Costerustuin
Chinese Boksdoorn Costerustuin

Chinese Boksdoorn Lycium chinense

Struik

Bloeitijd: juni – augustus

Naam: De Chinese Boksdoorn komt, dit wordt geen verrassing, uit China. De naam boksdoorn heeft niets met boxen of bokken te maken, maar is een vernederlandsing van ‘Box’, de Engelse naam van Buxus, waar het jonge struikje iets op lijkt. In tegenstelling tot Buxus is deze struik kaal in de winter en heeft her en der dorens.

Botanisch: Deze struik staat in het Nachtschadeperk, een plantenfamilie waar ook de Aardappels, de Tomaten en, uiteraard, de Zwarte Nachtschade, bij horen. Leden van deze familie verpakken hun zaden vaak in bessen, sommige eetbaar zoals de Tomaat, en sommige giftig zoals die van Aardappels en Nachtschade. Ook de Boksdoorn maakt fraaie rode bessen. Deze bessen worden gedroogd verkocht als gojibessen, en hoewel rijkelijk voorzien van mineralen en vitamine C, kunnen de bessen ook atropine bevatten. Overmatige consumptie wordt afgeraden. De paarse bloemen zijn niet heel opvallend, want ze zijn vrij klein. Ze produceren een flinke hoeveelheid nectar en worden dan ook drukbezocht door insecten.

In de Costerustuin: Niet echt iets voor een nette tuin, deze boksdoorn. De takken groeien lukraak alle kanten uit en de bladeren zijn meeldauwgevoelig.