DagbloemDagbloem Ipomoea purpurea

Éénjarige klimplant

Bloeitijd: juli-herfst

Naam: Elke bloem bloeit maar één dag, vanaf de dageraad. Als de zon fel gaat schijnen, sluit de bloem zich weer. De bloemen staan in trosjes, zodat ondanks deze korte bloeitijd de plant doorbloeit tot in de herfst. De niet-te-onthouden naam: Ipomoea is een samentrekking van het Griekse ipos, houtworm, en homoios, gelijkend. Linneaus, de grote plantennaamgever, vond de stengels kronkelen als wormen. Je zegt: Ipomoee. Purpurea betekent: paars, naar de bloemkleur.

Botanisch: Dagbloem hoort tot de Winde-orde en is afkomstig uit tropisch Zuid-Amerika. De Europese windes zijn beruchte onkruiden als Haagwinde en Akkerwinde, vanwege de krachtig groeiende wortels. Ook de tropische soorten hebben levenslustige wortels, het familielid Ipomoae batatas levert de bekende zoete aardappels. Vanwege de exotische herkomst van de Dagbloem, heeft deze van woekerneigingen geen last; een paar dagen onder de 5 graden Celsius zijn al fataal voor deze plant. De zaden zijn robuuster, na een zachte winter komen er spontaan zaailingen op.

In de Costerustuin: De Dagbloem is door de spontaan opkomende zaailingen een makkelijke, steeds terugkomende plant. De zaailingen hebben wel een warme bodem nodig om echt uit te groeien, na de ijsheiligen begint de groei pas echt.