Jacobsladder

Jacobsladder Costerustuin
Jacobsladder Costerustuin
Jacobsladder Costerustuin

Jacobsladder Polemonium caeruleum

Vaste plant

Bloeitijd: mei-juni-juli

Naam: De bladeren van de Jacobsladder zien eruit, met enige verbeelding, als een primitieve ladder. In de bijbel, Genesis 28 vers 12, wordt verteld dat ene Jacob droomde dat hij een ladder zag die tot in de hemel liep, een verbinding tussen hemel en aarde. Jacob’s ladder werd daarom beschouwd als een gunstig voorteken. Polemonium zou afgeleid zijn van polemos, strijd. Denk aan polemiek. In het oude Griekenland bestond enige strijd over wie precies de medicinale werking, tegen dysenterie, als eerste had ontdekt. Caeruleum betekent in het Latijn: donkerblauw, van de bloemkleur.

Botanisch: Jacobsladder bloeit met echte insectenbloemen. De meeldraden en de stijl steken buiten de bloem uit, waarbij eerst het gele stuifmeel op de meeldraden in het oog valt. Als de meeldraden bijna al het stuifmeel hebben uitgestrooid, splitst de top van de blauwige stijl zich in drieën. De omkrullende stempels zijn dan klaar om bevrucht te worden door stuifmeel van een andere plant. Op deze manier is zelfbestuiving minder waarschijnlijk.

In de Costerustuin: In de Costerustuin is de Jacobsladder een kortlevende vaste plant. Gelukkig zaait hij zich overvloedig uit en staan er ieder jaar wel een paar te bloeien.