Bosbingelkruid

Bosbingelkruid Costerustuin
Bosbingelkruid Costerustuin
Bosbingelkruid Costerustuin

Bosbingelkruid Mercurialis perennis

Vaste plant

Bloeitijd maart-juni

Naamgeving: Bosbingelkruid wordt zo genoemd om het te onderscheiden van het éénjarige Tuinbingelkruid. Mercurialis is afgeleid van de Romeinse god Mercurius, die de genezende werking van dit kruid zou hebben ontdekt. Perennis betekent door de jaren, ofwel vaste plant. Opnieuw ter onderscheiding van het éénjarige Tuinbingelkruid.

Botanisch: Bosbingelkruid behoort tot de familie van Euphorbia’s, de Wolfsmelk-familie. Het zijn vaak zeer giftige planten met een groenige bloeiwijze. Bosbingelkruid is een plant die òf mannelijk òf vrouwelijk is. Rudolph Camerer (1665-1721) toonde door proeven met Bosbingelkruid aan dat, om zaad te zetten, er zowel mannelijke als vrouwelijke planten nodig zijn. Voor dieren en mensen was dat altijd al overduidelijk, maar voor planten was dat nooit bewezen.

In de Costerustuin: Bij ons zijn enkel mannelijke stuifmeel-producerende planten aanwezig. Het sprietige aartje heeft groenige bloemetjes waaruit de helmknoppen naar buiten hangen. Het stuifmeel wordt door de wind verspreid.