Struikheide

Struikheide, Calluna vulgaris

Lage struik

Bloeitijd: juli – september

Naam: Heideplantjes groeien op ‘heide’, in oud-Europese talen een aanduiding van uitgestrekte, onbebouwde grond. De geslachtsnaam calluna is afgeleid van het oud Griekse kallūnein, dat schoonmaken betekent. Van de heidetakjes werden vroeger borstels en bezems gemaakt. Vulgaris komt van het Latijnse vulgus, gewoon. Denk aan vulgair.

Botanisch: De in het Gooi zo overbekende Struikheide heeft naaldvormige blaadjes, die door hun stevigheid en kleine oppervlak weinig water verdampen. Struikhei is dan ook goed bestand tegen droogte. De bloemen bestaan uit gekleurde kelk- en kroonblaadjes. De overvloedig geproduceerde nectar ligt voor het ‘oplikken’ in de ondiepe bloem, en de bloeiende hei wordt dan ook druk bezocht door allerlei insecten.

In de tuin: Vroeger was heide algemeen, maar tegenwoordig is heel wat kunst- en vliegwerk nodig om heidevelden te behouden. Aangezien we in de Costerustuin geen Schotse Hooglanders kunnen laten grazen, zijn we heel benieuwd hoe de Struikheide zich zal gaan handhaven.