Echte Sleutelbloem
Echte of Gulden Sleutelbloem Primula veris
Vaste plant
Bloeitijd: april-mei
Naam: Er zijn meerdere soorten Sleutelbloemen. Deze plant is de ‘Echte’, tegenwoordig vaak Gulden Sleutelbloem genoemd. Gulden slaat niet op de oude Nederlandse munt, maar op ‘verguld’, d.w.z. goudkleurig. De Nederlandse naam Sleutelbloem is gebaseerd op de bloeiwijze: op een lange stengel ontspruiten vanuit één punt de bloemstelen, die vaak naar één kant overhangen en lijken te bungelen, als een sleutelbos. Primula is het verkleinwoord van het Latijnse primus, eerste. Veris komt van ver: lente. Primula veris = Kleine Lente Eersteling.
Botanisch: Sleutelbloemen zijn een voorbeeld van dimorfie. Dit door Clusius rond 1580 ontdekte fenomeen houdt in dat de bloemen òf korte meeldraden en een lange stijl hebben òf andersom. Na de geruchtmakende publicatie van zijn evolutietheorie, wijdde Charles Darwin zich opgelucht aan minder controversieel onderzoek. Hij toonde aan dat dimorfie de kruisbestuiving ten goede komt. De korte meeldraden zitten op dezelfde plek als de korte stijl in een andere plant, en zo ligt kruisbestuiving het meest voor de hand. Door de zaden te wegen, stelde Darwin vast dat Sleutelbloemzaden na kruisbestuiving zwaarder en levenskrachtiger zijn. De rijpe zaden liggen in een soort stervormig cupje bovenaan de stengel, klaar om bij een flinke windvlaag uitgestrooid te worden.
In de Costerustuin: Sleutelbloemen stellen niet veel eisen. Een zonnig plekje en in het najaar een handje kalk, dat volstaat. Voor hommels en andere bijen is het een belangrijke nectarleverancier.