Loodkruid



Loodkruid Ceratostigma willmottianum

Lage heester

Bloeitijd: juli tot september, herfstkleur

Naam: De geslachtsnaam is gebaseerd op de vorm van de stempel: Ceratos (koe-)hoornachtig en stigma, stempel. De Nederlandse naam Loodkruid wordt ook gebruikt voor de Plumbago europaea. Dat is een plant uit het Middellandse Zeegebied, waarvan het sap loodkleurige vlekken op je huid maakt. Dit maakt het gebruiken van de juiste naam wel erg ingewikkeld. Dat er naast de C. willmottianum ook nog een C. plumbagnoides als tuinplant bestaat, compliceert de zaak nog verder. Gebruik van de volledige wetenschappelijke naam is lastig maar wel altijd correct.

Botanisch: Er zijn meerdere soorten Ceratostigma. Dit struikje is genoemd naar Miss Ellen Willmott, een Victoriaanse excentrieke en rijke dame, die o.a. de beroemde plantenjager Ernest Henry ‘Chinese’ Wilson sponsorde. Hij verzamelde zaden van deze struik in West-China en stuurde die naar Miss Willmott. Zij kweekte de zaden verder en zorgde zo voor de introductie in West-Europa. Miss Willmott hield niet van saaie, nette tuinen en als zij een tuin bezocht die in haar ogen te keurig was, strooide ze heimelijk zaden van flamboyante, wildgroeiende planten uit. Eryngium giganteum, een grote blauwe kruisdistel, heeft in Engeland de bijnaam Miss Willmott’s Ghost hieraan te danken.

In de Costerustuin: Dit vaste-plant-achtige heestertje wordt in de Costerustuin zelden hoger dan 50 cm. Het blad verkleurt felrood in september-oktober.