Penningkruid

Penningkruid Costerustuin
Penningkruid Costerustuin

Penningkruid Lysimachia nummularia

Vaste plant

Bloeitijd: mei-juni

Naamgeving: Dit plantje wordt Penningkruid genoemd omdat de ronde blaadjes op penninkjes, kleine muntjes, lijken. Het plantengeslacht Lysimachia is genoemd naar Lysimachus, een veldheer uit de oudheid die de medicinale werking van de plant zou hebben ontdekt. Nummularia betekent in het Latijn: als een muntje.

Botanisch: Dit kruipende plantje behoort bij de Sleutelbloemfamilie, een familiekenmerk is de klokvormige, vaak gele, bloem. Het geslacht Lysimachia houdt van iets vochtige groeiplaatsen en heeft paarsgewijs groeiende bladeren. Thee van Penningkruid wordt in Oost-Europa gebruikt tegen zulke uiteenlopende kwalen als hoesten, diarree en slecht helende wonden.

In de Costerustuin: Dit platliggende maar o zo levenslustige plantje is een bodembedekker eerste klas. Groeit goed op droge grond maar bloeit rijker naarmate de bodem vochtiger is. Bodembedekker of woekeraar? Die twee liggen vlak naast elkaar. Penningkruid wortelt op de bladknopen, maar ook kleine stukjes wortel die in de grond achterblijven vormen snel weer nieuwe planten.