(W)etenswaardigheden over (on)kruiden: Stinkende gouwe
Een plant die je overal tegenkomt waar mensen wonen, een zogenaamde cultuurvolger, is de Stinkende gouwe (Chelidonium majus). Een plant met gelobd blad en een klein geel bloemetje. Het leuke is dat een speciale soort hiervan in de Costerustuin staat, nl. de dubbelbloemige Stinkende gouwe (Chelidonium majus Flore Pleno). De plant behoort tot de Papaverfamilie (Papaveraceae). De plant zaait zich overvloedig uit (geholpen door mieren die de zaden verslepen).
Opvallend is het oranje/gele sap in de plant. Je kunt dit zien als je een blaadje afbreekt, het gele sap loopt er dan uit. Het verhaal gaat dat zwaluwen dit kruid gebruiken om de oogjes van hun jongen mee in te smeren, zodat ze gaan zien. Vandaar dat het in de volksmond ook wel Zwaluwkruid wordt genoemd. Het gele sap doet denken aan gele gal. Het is dan ook een opbouwend leverkruid. Het wordt o.a. gebruikt bij aandoeningen van de lever of lever-gerelateerde klachten. Het is een sterk werkend kruid. Het oranje gele melksap bevat giftige alkaloïden. De tinctuur (van de wortel) wordt inwendig alleen in een verdunning gebruikt. Een te hoge dosering kan bijwerkingen geven. Het meest veilig is het om het uitwendig te gebruiken tegen wratten. Gewoon het gele sap dagelijks op de wratten doen en een pleister erover.
De hele plant kan bij het verven van stoffen en wol worden gebruikt. Hij geeft er een goudgele kleur aan. Met het gele sap is het ook mogelijk om te schrijven, een afgebroken stengel als pen en het sap vloeit er vanzelf uit. Culinair wordt de plant niet gebruikt.