Bestel nu zaden van de slaapbol!

Papaver somniferum wordt ook wel slaapbol genoemd. Somnus is het Latijnse woord voor slaap. Er kunnen dan ook verschillende producten van gemaakt worden die pijn stillen, versuffend werken en/of slaapverwekkend zijn. Als de zaden rijp zijn wordt dit zaad gebruikt bij bijvoorbeeld het bereiden van brood, we noemen dit dan maanzaad.

Deze Papaver is heel makkelijk te zaaien. Je zaait direct ter plaatse. Omdat de papaver een penwortel maakt, is het verplanten daarna vrijwel onmogelijk: direct op de goede plek zaaien dus! Het zaad is zeer fijn en er zitten al snel teveel zaadjes te dicht op elkaar. De plantjes die dan uit komen, zullen in dat geval gedund moeten worden. Dat betekent dat je zoveel plantjes uittrekt, dat de overgebleven zaailingen genoeg ruimte krijgen om zich tot gezonde planten te ontwikkelen. Krijgen ze die ruimte niet, dan blijven de plantjes onooglijk klein. Om het zaaien makkelijker te maken kunnen de zaden ook gemengd worden met fijn zand. De Papaver wordt in het voorjaar gezaaid, en geeft later in de zomer bloeiende planten. De planten bloeien niet lang maar wel overdadig en zeer opvallend. Deze papaver wordt ongeveer 75 cm hoog.

De bloemen zijn vrij groot, tot wel 10 cm, en wiegen op grijsgroene stelen. Ze geven een romantisch en natuurlijk accent aan de border. De bloemen bevatten veel stuifmeel en bijen zijn er dan ook dol op. Na de bloei kun je nog lang genieten van de zaaddozen, die een aantrekkelijke vorm hebben. Deze kun je heel goed in boeketten en droogbloemstukjes gebruiken

Als je de zaadbol schudt, en je hoort de zaden ‘rammelen’, dan zijn ze aan het rijpen. Als je dan ook al gaatjes ziet komen onder de opstaande bovenrand, dan zijn de zaden volledig rijp en kun je ze zo uit die gaatjes schudden om ze vervolgens het komende voorjaar opnieuw te zaaien of weg te geven aan andere tuinliefhebbers.

Zaad van deze Papaver kan nu al worden aangevraagd bij Sita van de Koppel, door haar een briefje te sturen met daarbij een aan uzelf geadresseerde en gefrankeerde envelop en 1 postzegel los toegevoegd: dat laatste is uw bijdrage voor onze tuin!

Sita van de Koppel, Zuidereind 7, 1243 KG ‘s-Graveland

Vergelijkbare berichten