Job's tranen in de Costerustuin

Zaden van Job’s tranen voor eigen tuin

Job’s tranen is een perfecte plant voor wie echt iets bijzonders in zijn tuin wil. De wetenschappelijke naam van deze gierstsoort is Coix lacryma-jobi. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië en groeit daar op hoogtes waar rijst en mais niet meer goed gedijen. De plant kan een lichte nachtvorst goed verdragen. De bijzondere bloeiwijze komt uit de oksels van de brede lancetvormige bladeren: een rond bolvormig vruchtje, wit en hard als een parel, gevolgd door een kort pluimpje. Deze zaden kleuren gedurende de zomer van groen naar zwart, naar grijs in het najaar. Na het drogen (op een beschutte en zonnige plek) ligt het voor de hand dat de zaden als kralen voor kettingen en rozenkransen worden gebruikt. Zeker zo bekend zijn de kwaliteiten van Job’s tranen als voedsel: de zaden worden gekookt en zijn dan door de milde, prettige smaak een goede aanvulling in soepen. Bij een grote oogst is het een goede tarwe- of rijstvervanger.

coix lacryma-jobiIn de Costerustuin staat deze gierstsoort bijna jaarlijks, maar dan als sierplant. Later in het jaar zijn de prachtige zaden goed te bewonderen. We hebben een kleine hoeveelheid zaad ter beschikking voor tuinliefhebbers die deze plant ook willen uitproberen in hun tuin. De hoogte van Job’s tranen is rond de 60 cm.

Zaaimethode
Zaaien van februari tot mei, eerst 2 uur in warm water weken en vervolgens in zaaigrond op een warme plaats (25̊ C) laten ontkiemen. Ontkieming kan wel drie tot vier weken duren. Buiten uitplanten zodra het lekker weer wordt. In mei kan er ook direct in de tuin gezaaid worden maar gezien de herkomst van de plant is een warme periode wel bevorderlijk voor de kieming.

Zaad aanvragen bij:
Mw. S. van de Koppel
Zuidereinde 7
1243 KG ’s-Graveland
De zaden zelf zijn gratis, maar voor het toezenden van de zaden aan uw adres vragen wij u een aan uzelf gerichte en gefrankeerde envelop naar mevrouw Van de Koppel te sturen (uiteraard in een andere envelop).

Vergelijkbare berichten